Kvíz: Felismered az AI-képeket?

A mesterséges intelligenciával működő AI-programok (mint például a MidJourney vagy DALL-E) már egy rövid szövegből élethű képet tudnak készíteni - ezek pedig könnyen a dezinformáció egyik eszközévé válhatnak. 

A képalkotó AI-modellek már szinte bárki számára elérhetők, és így könnyen létrehozhatók félrevezető tartalmak is. Januárban például Taylor Swiftről kerültek fel az X-re kamu, AI-generált pornóképek, ezek 17 órán keresztül elérhetők voltak a platformon és több mint 45 millió megtekintést hoztak - írta a 444.

A Lakmuszon már több cikkben is adtunk tippeket, hogyan lehet ezeket a képeket felismerni. Most tesztelheted magad!

A kvízben összesen 15 képet mutatunk és rövid leírásokat arról, hogy állítólag mit ábrázolnak. Döntsd el, hogy valós vagy AI által generált képről van szó. 

Hibátlanul válaszoltál? Gratulálunk! Ha nem vagy teljesen elégedett, ajánljuk az európai tényellenőrző szervezeteket tömörítő EFCSN friss, magyarul is elérhető ismeretterjesztő anyagait. Ebben összefoglalták, hogy a tényellenőrzéssel foglalkozó újságírók milyen eszközöket szoktak használni az AI által generált tartalmakat.

A legfontosabb tippek, saját tanácsainkkal kiegészítve:

1. Kritikus gondolkodás

Mindig ezzel kezdünk: a gyorsan pörgő közösségi médiában nem szabad mindent gondolkodás nélkül elhinni és továbbosztani. Nézzük végig az ábrázolt dolgok részleteit, ezek megfelelnek a valóságnak, logikusnak tűnnek? Ha valamiben bizonytalan vagy, küldj nekünk e-mailt a szerk@lakmusz.hu címre, és igyekszünk segíteni. De te magad is megpróbálhatod ellenőrizni a képet olyan módszerekkel, amiket mi is gyakran használunk.

2. AI-felismerő programok

Használhatunk olyan programokat, amik egy kép feltöltésével megállapítják, hogy a képet AI készítette vagy sem. Ilyen program például az AI or Not vagy a Fake Image Detector, amit például a kvíz során is említettünk. Azonban figyelni kell rá, hogy ezek a programok egyelőre nem képesek száz százalékos bizonyossággal kiszűrni az AI-képeket. A rendelkezésre álló programokról (és azok limitációiról) ebben a cikkben írtunk nemrég.

3. Rendellenes részletek

Az AI-generált képeken gyakran előfordulnak viszonylag feltűnő rendellenességek: ilyen lehet akár egy furcsán elmosódott háttér vagy egy szokatlan tárgy.

Olyan képek esetében, ahol emberek is szerepelnek, van pár további árulkodó jel, ami segíthet felismerni, hogy AI segítségével készültek-e. Érdemes figyelni például a szereplők kezét: a mesterséges intelligenciával működő képalkotó programok sokszor még nem tudnak teljesen élethű ujjakat és kézfejeket generálni. Hasonló okok miatt a füleket és még inkább a fülbevalókat is lehet vizsgálni. A tökéletes külső, hibátlan bőr és vonások is jelezhetik, hogy mesterséges intelligenciával készült a kép. 

4. Fordított képkeresés

Egy másik konkrét módszer a fordított képkeresés (reverse image search) lehet, ami annyit takar, hogy egy képről az adott keresőszoftver megmutat minden egyéb internetes találatot. Sokszor nemcsak a teljesen azonos képeket, hanem a hasonló fotókat is kihozza a szoftver, de általában az összes ilyen programban külön meg lehet nézni a pontos találatokat és azok forrásait.

A fordított képkeresést több különböző szoftverrel is elvégezhetjük, a legelterjedtebb a Google Képek, viszont esetenként a TinEye és a Yandex is kifejezetten hasznos lehet.

Az AFP videójában egy példa segítségével mutatják be a módszert: